Stoppen met roken

De voordelen van stoppen met roken
9 jan 2019

De voordelen van stoppen met roken

//
Comments0

Waarom is stoppen met roken belangrijk? Dat roken slecht voor de gezondheid is weet je waarschijnlijk allang. Er komen steeds hogere accijnzen op tabakswaren. De overheid neemt veel maatregelen om roken tegen te gaan; door bijvoorbeeld het rookverbod in de horeca of de recentere ‘afschrik-afbeeldingen’ op de pakjes. Waarom doen ze dat nu eigenlijk allemaal? Centrum Wilskracht heeft een paar goede redenen om te stoppen voor jou op een rijtje gezet.

 

Voordelen van stoppen met roken

Na 20 minuten

De hartslag en bloedruk gaan weer terug naar het normale niveau. Daarnaast zal iedereen die stopt met roken merken dat ademen en bewegen gemakkelijker worden.

Na 12 uur

Het bloedzuurstofgehalte stijgt naar normaal en het CO-gehalte daalt tot normaal. Je kan weer een stuk vrijer ademen.

Na 1-2 weken

Je bent nu 100% nicotinevrij, er zit dus geen nicotine meer in je bloed. Hierdoor is de bloedsomlooop in duimen en tanden is vergelijkbaar met die van een niet-roker.

Na 9 weken

Het risico op een hartaanval daalt en de longfunctie is aan het verbeteren. De bloedcirculatie verbetert, chornische hoest is verdwenen en het lopen gaat eenvoudiger.

Na 1 jaar

Het risico op chornische hart- en vaatziekten, een hartaanval en beroerte is nu de helft van het risico van een roker.

Na 5 jaar

Het risico op een beroerte is hetzelfde als bij een niet-roker. Tevens is het risico op slokdarm en blaasknanker de helft van wat het is voor rokers. Het risico op baarmoederhalskanker daalt ook aanzienlijk.

Na 10 jaar

Het risico op sterven door longkanker is met 50% verminderd ten op zichte van een roker. Tevens daalt het risico op alvleesklierkanker.

Na 15 jaar

De kans op hartziekten is gelijk aan dat van niet-rokers.

 

Dit is nog maar het topje van de ijsberg. De voordelen van stoppen met roken zijn eindeloos, het is te veel om op te noemen. Het komt eigenlijk neer op één ding: STOPPEN MET ROKEN LOONT! Ook al duurt het behoorlijk lang voordat de lichamelijke gesteldheid weer helemaal gelijk is aan die van niet-rokers, er zijn al vrijwel direct voordelen merkbaar. Binnen 24 uur verbeterd je levenskwaliteit al enorm!

Ben jij al klaar om te stoppen?

Geef een reactie