Burn-out

De 5 stadia van een burn-out
4 jan 2019

De 5 stadia van een burn-out

//
Comments0

Wellicht heb je er al veel over gelezen en gehoord, Burn-out, een opgebrand gevoel. Echter zijn er verschillende stadia die een burn-out kenmerken. Wij van Centrum Wilskracht hebben speciaal voor jou 5 verschillende stadia samengesteld. Zo krijg je een goed inzicht.

Een burn-out, 5 stadia

Stadium 1: Negeren van eigen behoeften

In het eerste stadium van een burn-out kom je te weinig op voor eigen behoeften. De eigen behoeften zijn niet meer belangrijk. Je komt op de tweede plaats. Een overvolle agenda, en weinig nee kunnen zeggen. Soms is het verstandiger om nee te zeggen, wanneer dit te weinig wordt gedaan dan kun je te veel hooi op de vork nemen. Beloofde taken worden niet meer volbracht. Hobby’s worden vaak opgegeven.

Stadium 2: Versterkte ontkenning

Wanneer behoeften genegeerd worden dan gaan mensen vaak verder in de ontkenningsfase. Ontkenning in de vorm van een eigen beschermingsmechanisme. Dit is echter onjuist. Door verder in de ontkenningsfase te gaan ben je jezelf een gevoel aan het ‘’aanpraten’’. Je doet vaak alsof er niks aan de hand is.

Stadium 3: Verlies van eigen persoonlijkheidsgevoel

Doordat er te veel ontkenning verlies je vaak het eigen persoonlijkheidsgevoel. Hier is vooral sprake van vervreemding, een gevoel van leegte. Hierdoor leef je als het ware een ander leven. Vaak is dit een behoorlijk lange fase, zodat uiteindelijk e zin van het leven mist. Vaak weten personen in dit stadium niet meer wat goed of slecht is, dit komt doordat je vervreemd raakt van jezelf.

Stadium 4: Leeg gevoel

Paniekaanvallen, angst voor mensen, eenzaamheid, negatieve houding en afwisselend hevige, pijnlijke emoties. Allemaal confronterende emoties die lastig te filteren zijn voor personen. Vaak gaat dit gepaard met hopeloosheid en een wens naar langdurige slaap, dit lukt vaak niet.

Stadium 5: Volledige burn-out

De spanningsboog van een Burn-out is enorm strak gespannen. Je bent prikkelbaar en je hebt moeite met de makkelijkste taken. Op een gegeven moment zal deze moeite omslaan in helemaal niets meer kunnen. Als je zelf niet ingrijpt dan doet je lichaam dat. Jaarlijks zijn er duizenden mensen die het te ver laten komen. Het werkt als een soort van beschermingsmechanisme, dus als bescherming voor jou.

In welk stadium bevindt jij je? Dit is soms lastig om te bepalen, en dat is helemaal niet erg. Daarom helpen wij je een handje.

Geef een reactie